MM-kilpailut – Laji 39: IT Network Systems Administration

Lajissa kilpaillaan yksilökilpailuna tietokoneiden ja verkkojen parissa. Kisojen tehtävät ovat yleensä vaikeampia ja laaja-alaisempia, kuin normaalit alan työtehtävät. Kilpailijan on hallittava laitepuoli, mutta myös palvelinympäristön ylläpito, verkkoratkaisujen toteuttaminen, työasemien korjaaminen ja huolto sekä paljon muuta. Tietoturva on myös noussut koko ajan yhä enemmän esille ja se onkin yhtenä tärkeänä osana tehtävissä.

Laji on ollut mukana ammattitaidon MM-kilpailuissa vuodesta 2001 lähtien. Suomi on pärjännyt lajissa hyvin ja saanut monta kertaa mitalisijojakin. Lisätietoja löydät vanhoista kilpailijoista ja vanhoista kisatehtävistä.

EM-kilpailut – Laji: ICT-Specialist

Lajissa kilpaillaan tietokoneiden ja verkkojen parissa samalla tavalla kuin MM-kilpailuissa, paitsi kilpailijana ei ole henkilö vaan kahden hengen joukkue. Kilpailuiden tehtävät ovat myös vaikeampia ja laaja-alaisempia, kuin normaalit alan työtehtävät. Kilpailuissa vuosina 2008 ja 2010 on ollut neljän hengen joukkueet. Joukkueeseen on kuulunut Projektipäälikkö, Cisco Specialist, Microsoft Specialist ja Open Source Specialist. Kukin on hoitanut oman osa-alueensa jättämättä kuitenkaan huomioitta yhteisiä osa-alueita. EuroSkills -kilpailuissa suureen rooliin nousee suunnittelu ja dokumentaatio, mikä eroaa taas ammattitaidon MM-kilpailuista. Vuonna 2012 laji muuttui kolmihenkiseksi ja vuonna 2016 kaksihenkiseksi joukkuekilpailuksi.

Laji on ollut mukana ammattitaidon EM-kilpailuissa kolmesti joista 2008 ja 2010 on Suomen joukkue tuonut EM-joukkuekullan sekä 2014 joukkuehopean.

Lajin synty

Lajipäällikkö Marianna Virtanen on ollut mukana lajissa Tietokoneet ja verkot alusta lähtien, itse asiassa häntä voidaan kutsua lajin äidiksi Suomessa.

Tämä erittäin vaativa kilpailulaji oli mukana WorldSkills -kisoissa virallisena kilpailulajina ensimmäistä kertaa Soulissa 2001. Edellisissä World Skills -kilpailuissa Montrealissa IT PC/Network Support (Tietokoneet ja verkot) -laji oli demonstraatiolajina. Montrealin kisojen jälkeen elektroniikkalajin ekspertti Olavi Lähteinen ehdotti Mariannalle, että hän tutustuisi lajiin ja miettisi voisiko lajista kehittää myös suomalaisen Taitaja-lajin ja löytyisikö lajiin suomalaista kilpailijaa seuraaviin WSC-kilpailuihin.

Marianna selvitteli asiaa ja huomasi, että laji sopii täydellisesti suomalaiseen koulutusjärjestelmään. Lajin lajikuvaus oli nimittäin lähes suoraan kuin lukisi tietokoneyliasentajan erikoisammattitutkinnon vaatimuksia. Niinpä laji sai alkunsa ja jo samana talvena (vuonna 2000) järjestettiin Turussa, Turun ammatti-instituutissa, ensimmäiset epäviralliset kilpailut lajissa Tietokoneet ja verkot. Kilpailuihin kutsuttiin mukaan ammattioppilaitosten opiskelijoita eri puolelta Suomea. Kilpailun parhaista koottiin lajin ensimmäinen valmennusryhmä. Heidän tähtäimenään oli päästä Suomen kilpailijaksi lajin ensimmäisiin virallisiin Soulissa 2001 pidettäviin WSC-kilpailuihin.

Seuraavana vuonna Turun ammatti-instituutin valmennuskeskuksen esityksestä laji otettiin mukaan virallisesti Suomen Taitaja-kilpailuihin.

Lajin kehittäminen

Lajin kehittäminen perustuu valmentavien oppilaitosten sekä yritysten saumattomaan yhteyistyöhön. Osa Suomen kilpailijoista lajissa on opiskellut oppisopimuskoulutuksessa tietokoneyliasentajaksi valmentautumisensa aikana. Lisäksi valmentajina ja tehtävien tekijöinä toimii yritysten edustajia, jotta voidaan varmistaa, että työelämän viimeisimmät vaatimukset on otettu huomioon valmennuksessa.